alltomdinhund

Alla inlägg den 7 juni 2012

Av alltomdinhund - 7 juni 2012 18:54

Har fått lite frågor om jag kan skriva mer om hundfoder i bloggen. Och ja det gör jag mer än gärna eftersom jag tycker själv det är väldigt intressant dessutom. OCH viktigt! Det är viktigt att välja ett bra hundfoder till sin hund så att denne kan må bra.


Jag själv har som allmänn grundregel att inte köpa foder från matbutik. Detta pga att foder som säljs på matbutik oftast har väldigt låg kötthalt och därmed innehåller det även väldigt lite protein = alltså sämre kvalité! Hundar är ju köttätare och behöver mycket kött (De behöver självklart bla vitaminer och mineraler också men det kommer vi till senare). Dock säger jag inte att det är fel att köpa foder från matbutik, det avgör man bäst själv och man vet bara bäst själv vad som passar ens egen hund, utan det är bara MIN EGNA grundregel som jag kör för mig själv och ger mina åsikter kring   


Hursomhelst så rekommenderar jag att ALLTID kolla innehållsförteckningen på hundmaten noga. Dessutom bör man även alltid vara kritisk, eftersom de olika företagen självklart marknadsför SITT foder och vill att du ska köpa DERAS foder! Genom att veta vad ett bra foder ska innehålla har du då även lättare för att vara kritisk när du står där i foderdjungeln och ska välja. Detta gäller även vid veterinärrekommendationer, rekommendationer av uppfödare och  personal på djuraffärer. Självklart ska man ta till sig rekommendationer osv men du ska ändå kunna känna efter själv utifrån just dina kunskaper kring hundfoder!   



Hur vet jag vilket foder som passar min hund bäst?



Lite avgörande faktorer är: Din hunds aktivitetsbehov, ras, vikt och ålder.


En hund som aktiveras mer behöver självklart mer näring än en hund som bara fungerar som sällskapshund. Idag finns det även rasanpassat foder, och det är anpassat just efter hur fort din ras växer och dennes specifika behov. Dessutom är hundfoder såklart åldersanpassat; en valp kan exempelvis inte äta hundfoder som är anpassat till vuxna hundar och tvärtom. Vidare, är hunden exempelvis överviktig bör du undvika foder med för högt energiinehåll och tvärtom. Men det är viktigt att såklart tidigt förebygga viktproblem genom att ge hunden bra foder och aktivera den fysiskt.


I nästa inlägg kommer jag att skriva mer detaljerat om vad ett bra foder bör innehålla. Senare kommer även beskrivning av lite olika fodersorter och lite tankar kring dem.. Det kommer sådant regelbundet upp här på bloggen. Ni får även självklart komma med tips på hundfoder som ni tycker är bra och kanske vill marknadsföra och ge tips om! 


 


Av alltomdinhund - 7 juni 2012 13:41

Skillnad på spår och sök



Jag sa ju att jag skulle skriva lite om skillnaden mellan spår och sök. Det är faktiskt en ganska enkel skillnad   


SÖK


Sök är lite enkelt förklarat när hunden arbetar med ”nosen i luften”.  Hunden använder sig alltså av luftburen vittring för att söka upp människor/saker. Tex i ett katastrofområde finns det kanske hundratals dofter i ett virrvarr på marken. Sök saknar relevanta dofter på marken, antingen finns inga eller så kan hur många som helst finnas i ett virrvarr. Eftersom spåren ej vägleder hunden så söker den med i huvudsak "hög nos" - på direkt doft från t.ex människa. Som tävlingsform säger man sök när man letar figgar (figuranter/människor) som gömt sig, och när man letar saker brukar man prata om uppletande eller sakstövning (leta saker). I tävlingsutförandet är marken alltid uppgången med ett virrvarr av spår.


SPÅR



Spår är då istället när hunden arbetar med ”nosen i backen”. Vittringen är alltså endast markbunden. Det finns alltid ett specifikt doftspår att följa (även om det kan korsa andra spår) och detta sker övervägande med ”låg nos”. Delar av den markbundna vittringen "svävar" alltid omkring lite med vinden, speciellt i början, när dom lättflyktiga dofterna finns kvar. Vartefter tiden går avklingar dom lättflyktiga dofterna (dom tar slut). Då finns bara dom mer stabila dofterna kvar i själva spårets kärna - under denna process säger man att spåret "lägger" sig (har inget att göra med att man "lägger ut" ett spår). Så ju äldre spåret blir, desto mer samlas doften i backen. Det är därför man säger att ett spår som är runt timmen gammalt ofta kan vara lättare att följ än ett nylagt.



Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards