alltomdinhund

Alla inlägg den 9 maj 2012

Av alltomdinhund - 9 maj 2012 19:46

Skrev ju för någon dag sedan om lite punkter som jag tyckte var viktigast att tänka på i början när man fått hem sin valp. Miljöträning och socialisering var en av dem och jag tänkte beskriva lite mer utförligt vad det innebär. 


Miljöträning och socialisering


Varför är det viktigt med miljöträning och socialisering? Om valpen redan i tidig ålder får miljötränas och socialiseras så minskar riskerna för att den som vuxen senare ska bli rädd/stressad/aggressiv mm när den tex ska åka buss. Miljöträning kan man börja med tidigt, jag brukar tycka att minst en vecka ska valpen bara få ta det lugnt och lära känna sin nya husse/matte och sitt na hem. Sen får man känna efter lite om det behövs ännu en vecka kanske eller om ni kan börja miljöträna redan efter en vecka. Det skiljer sig alltså väldigt mycket från individ till individ tror jag.


När kan jag börja miljöträna och socialisera valpen?

Börja miljöträna korta stunder och i lättare miljöer, tex är valpen van vid att bara få gå ut på gården, trädgården eller gräsmattan utanför så är det inte så smart att börja miljöträna den mitt inne i centrum det första man gör.Den kan bli mycket rädd av för många nya intryck. I så fall skulle jag rekommendera ett villaområde till att börja med. 

Försök att hinna med så mycket miljöträning och socialisering som möjligt när valpen är mellan 8-12 veckor. 


Vart ska jag miljöträna och socialisera valpen?

Försök se till så att valpen får uppleva massa olika platser såsom gator, gränder, torg, busshållsplatser, caféer mm. Ja det finns massor. Man kanske tänker att "Jag har ju bil så någon buss behöver vi inte åka med valpen", men man vet aldrig om det någon gång kommer behövas i framtiden. Så att låta valpen upptäcka så många olika saker som möjligt är bara bra, det är en nyttig erfarenhet. 


Tänk på....

att vissa valpar är väldigt självsäkra och tycker bara det är roligt att se nya saker medan andra kan vara väldigt blyga. MEN - du får absolut inte tycka synd om valpen och ömka den för då kommer den troligtvis bli ännu mer rädd. Utan du ska som flockledare vara trygg och stödjande för valpen. Du ska tydligt visa för valpen att den inte behöver vara rädd. Men du får aldrig tvinga den in i en besvärlig situation. Du MÅSTE ha tålamod. Låt det ta sin tid! 


Miljöträna på olika underlag

Tänk också på att olika platser har olika underlag, såsom asfalt, grusvägar, kullersten mm. Det är nog lätt att glömma att tänka på sådant. Det kan vara obehagligt för valpen med vissa underlag, kanske halt och svårt att gå på av andra anledningar eftersom den inte är van, så träna mycket på även detta. 


Valp och trappor

Låt inte den lilla valpen gå i trappor!!!! Den kan skada sig då det är alltför påfrestande för en liten valpkropp. Bär den så länge det är möjligt. Men sen kan ni börja försiktigt med några få enstaka trappsteg bara och ta det lugnt. Börja gärna med trätrappor om möjlighet finns.


Transportmedel

Och nu kommer vi in på det här med transportmedel. Som jag tidigare nämnt lite ang. bussåkning så är det alltid en nyttig erfarenhet för valpen. Prova även andra transportmedel såsom bil, taxi, tåg, tunnelbana, spårvagn. Jag tycker man ska börja med korta stunder och sen utöka tiden efter hand. 


Hiss och rulltrappor

Även hiss och rulltrappor bör man testa med den lilla valpen. Tex om du befinner dig på ett affärscentrum, på en tågcentral eller i tunnelbanan. Tänk på att ALLTID bära valpen i rulltrappan, för annars finns det risk för att den fastnar och skadar sig oerhört mycket!! 


Valpen och andra djur

Socialisera även valpen med andra djur! Det finns faktiskt många djur att socialisera den med. Tex ankorna i parken, katter, andra hundar, hästar, kor, får mm. Ja listan kan göras lång! Men ta det försiktigt och låt djuren närma sig varandra lugnt och sansat. Den behöver inte alltid HÄLSA På alla djur utan det viktigaste är att den lär sig att ta det lugnt med andra djur. Tex ska ni hälsa på hästar i en hästhage så kan ni bara sätta er några meter ifrån och titta på hästarna samtidigt som du berömmer valpen med godis tex om den håller sig lugn. Eller så kan du själv gå fram och ge hästarna godis så att valpen ser att hästar är ingen fara. 


VIKTIGT: Förr tyckte man att man skulle vänta tills valpen fyllt 12 veckor innan den får träffa andra hundar. 

Men det rekommenderas nu att man kan börja redan efter att valpen varit hos sin nya matte/husse i en vecka. Ibland kan det ta lite längre tid, det viktigaste är att valpen känner sig hemmastadd och trygg med dig. Det är viktigt att valpen får träffa olika hundar, både olika raser, storlekar och åldrar. MEN - det är viktigt att alla dessa hundar är vaccinerade och friska! 


Valpar och människor

Valpen behöver även träffa olika sorters människor, allt från barn till gamla. Tänk på att en rollator faktiskt kan skrämma en valp om den aldrig vant sig vid en. Men låt den träffa lugna människor, speciellt lugna barn. 

Sen är det så här att man aldrig bör tvinga en valp att hälsa, vissa kanske är totalt ointresserade av människor. Lär den bara att respektera alla människor och aldrig utveckla aggressivitet och det räcker nog bara genom att den är med dig när du själv pratar med någon. Valpen behöver inte tvunget bli klappad på och pratandes

med. 


Har du istället en riktigt social valp som älskar allt och all bör du sätta gränser vid hälsandet. Många människor tycker valpar är jättesöta men det går inte att varenda en ska komma fram och hälsa. Förklara tydligt men vänligt att det är en valp och behöver socialiseras i lugn och ro. Förslagsvis kan man även sätta upp en lapp på sin ytterdörr om detta. 


Ljud/Buller


Valpen har mycket bra hörsel och kan reagera på ljud som du kanske inte ens lägger märke till. Det är viktigt att du aldrig gör en stor grej av olika ljud och som tidigare nämnt är det viktigt att du inte tycker synd om valpen. Försök att distrahera den med någon rolig aktivitet istället. 


Vatten


Många hundar älskar att bada medan andra kanske inte gör det. Tvinga aldrig valpen ner i vattnet!!!Låt intresset komma av sig själv långsamt. Du kan prova med att gå in själv i vattnet och leka och bada, så kanske valpen också blir intresserad. Om den ändå skulle stå och tveka vid vattenkanten så kan du testa med att flytta ut den en liten bit.  Snart så upptäcker nog valpen att det är roligt att vara i vattnet och att det är härligt svalkande en varm sommardag. 


Simning kan vara riktigt bra träning för hundar i alla åldrar, men även det ska ske i lagom mängd. Har hunden tjock päls kan den bli väldigt tung när hunden är blöt. Därför kan en lurvig valp behöva flytväst. 


Lämna ALDRIG en badande hund utan uppsikt!  Den kan snbabbt bli trött ute på djupt vatten och i värsta fall inte orka simma tillbaka in till land. 


När hunden väl har övervunnit sin misstänksamhet mot ett nytt hinder, brukar det gå bra i fortsättningen. Ge hunden tid, men var bestämd och trygg. 


 

Fikapaus med valpen- viktigt! 


Fika MYCKET med valpen. Ta med egen fika samt tex grisöra, märgben eller annat tuggben till valpen. 


Fördelarna med fikaträning: 

- Genom att ha med en särskild godsak till valpen så blir du en resurs för den.

- Du får in en skön känsla av gemenskap när ni gör något tillsammans. 

- Miljö - och socialträning kommer naturligt genom fikat och dessutom får du in passivitetsträning då valpen stannar vid fikakorgen och betraktar världen runtomkring.

- Börja med att fika hemma på tomten eller i parken. Sedan gör ni olika utflykter med allt mer liv och rörelse omkring, till bryggan, tunnelbanan, busstationen eller tågstationen, inne i centrum och till slut mitt i en storstad. 


 



Hoppas ni tyckte det var nyttig läsning! I nästa inlägg om detta tema "När du får hem valpen" så kommer jag att skriva om kontakt. Hoppas ni fortsätter läsa!   Pussar och kramar! 

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards