alltomdinhund

Alla inlägg den 24 maj 2012

Av alltomdinhund - 24 maj 2012 21:30

Australian kelpie


Ursprungsland: Australien

Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps - och herdehundar)

Andra namn: Australisk kelpie, kelpie, barb

Mankhöjd hane: 46-61 cm, Tik: 43-48 cm


Bild: SKK  


Historia


Rasen härstammar från olika typer av vallhundar, som engelsmän och skottar importerade till Australien under 1800-talets första hälft. Av dessa vallhundar formades en typ av hund som kom att bli en oersättlig hjälpreda för fårfarmarna. Australian kelpie blev känd som en outtröttlig vallare, lika användbar på de öppna slätterna som i de trånga fållorna, där det krävdes en tuff hund för att klara av de tätt sammanpackade fåren. Rasnamnet fick kelpien efter en berömd vallhund under 1870-talet som hette King's kelpie. Den första standarden för rasen skrevs 1902. 


Användning


Kelpien har en naturlig instinkt och fallenhet för att valla får, både på öppen ostängslad mark och i inhägnade fållor. Genom sin storlek och kapacitet har kelpien visat sig vara en utmärkt allroundhund. Den har inte bara nått framgångar som vallhund utan lämpar sig också mycket bra till hundsporterna bruks, agility och lydnad. Den passar även som tjänstehund inom såväl bevakning som räddning. En australian kelpie är mycket arbetsvillig och trivs bäst när den får någon uppgift att lösa. 


Egenskaper/Temperament


Kelpien är en utomordentligt vaken, livlig och i hög grad intelligent hund med ett milt och fogligt lynne. Den har en påfallande lojalitet och plikttrogenhet. Rasen har en nästan outtömlig energi och kräver därför en hel del motion. Den är ganska självständig och kan ofta förutse förarens önskemål. Under vallningsarbetet är detta en stor fördel, då den reagerar på djurens rörelser snabbare än föraren. Den är mjuk mot sin förare men inte vek i arbetet. Typiskt är dess välvilliga inställning till människor och dess läraktighet, vakenhet och samarbetsförmåga. 


Pälsvård/Skötsel


Pälsen är vattenavstötande och består av kort rakt täckhår och underull som endast kräver normal pälsrengöring och borstning. 





Övrigt/Att tänka på!!!


  • Kelpie är en ras som inte är delad i utställningslinjer/brukslinjer. Att en brukschampion även är utställningschampion är vanligare än att hunden enbart är brukschampion. 
  • Temperamentet är livligt och detta medför att den kräver en hel del motion och aktivitet. 
  • Om det är enbart en sällskapshund man vill ha, är kelpie inte en lämplig ras. 
  • Fel hanterad har rasen en tendens att bli stressad. Lär valpen därför att koppla av även i stressiga miljöer.
  • Australian kelpie passar dig som uppskattar en spontant hund som älskar att göra saker tillsammans med dig. 
  • En kelpievalp ser ut som en liten vuxen hund men promenader bör anpassas till lämplig längd för en valp. 

   


  Bild: Wikipedia

Av alltomdinhund - 24 maj 2012 19:12

Hundar vet inte speciellt mycket om färger eftersom deras färgseende är begränsat. Under lång tid trodde man att hunden bara såg världen i olika grå nyanser, men senare forskning har visat att hunden har ett visst färgseende. Nu vet man att hunddjur inte kan skilja på rött och grönt och att dem troligen ser världen i blått och gult. 


Källa: Vad vet din hund, av Stanley Coren & Janet Walker


 

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards