alltomdinhund

Alla inlägg den 19 maj 2012

Av alltomdinhund - 19 maj 2012 14:00

Amerikansk cockerspaniel


Ursprungsland: USA

Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar) 

Smeknamn: Amris

Vikt: 13-15 kg

Mankhöjd hane: 37-39 cm, Tik: 34,5 - 36,5 cm


 




Historia


Rasen har ett gemensamt ursprung med cocker spaniel (den engelska varianten). Namnen spaniel var känt redan på 1300-talet och den allmänna åsikten är att de härstammar från Spanien. 


Dagens Amerikanska cocker spaniel började få sin typ i mitten av 1940-talet. Några få välpälsade individer dök upp och blev mycket populära. Man gjorde därefter en intensiv inavel på dessa och fick fram en typ med mer päls. 


År 1945 delades den i två raser; cocker spaniel och amerikansk cocker spaniel. De första importerna till Sverige gjordes på 1950-talet. 


Användning


Även om rasen under lång tid avlats endast för sällskap och utställning, så finns de ursprungliga jaktegenskaperna kvar i generna om man vill plocka fram dem. Det är en hund som kan användas till småviltsjakt och eftersom den har en mycket god näsa kan den lätt tränas inom viltspår. Liksom övriga spanielraser ska den arbeta tillsammans med sin förare både före och efter skott. Det finns hundar som tävlar framgångsrikt i till exempel agility, lydnad, freestyle och utställning. Det har även funnits individer som utbildats till räddningshundar. Amerikanska cocker spanieln är helt enkelt en allroundhund!


Egenskaper/Temperament 


Den amerikanska cocker spanieln är en orädd, glad och balanserad hund. Den är lättlärd men inte helt utan egen vilja. Mentaliteten är väldigt viktig, rasen ska ha den rätta spanielprägeln och vara en "merry cocker" med en ständigt glatt viftande svans. Det är en stor hund i en liten kropp och robust arbetsmyra i såväl skog och mark som på appellplan. Den hänger gärna med på långpromenad likväl som den gillar att slappa i soffan med hela familjen. Amerikanska cockerspanieln är en alert hund med mycket utstrålning. I hemmet finns den alltid med där du är och är en kompis i alla lägen. Den älskar allt och alla. 


Pälsvård/Skötsel


Amerikanska cocker spanieln får som vuxen en väl tilltagen päls, vilken måste skötas noga för att hunden ska må bra. Man kan hålla sin hund sportklippt för att göra livet lite lättare både för sig själv och hunden. Den bör trimmas minst 4 ggr/året och däremellan klippas rena på öronens insidor. Man behöver inte kamma hunden varje dag. Det är lagom med ett bad samt föning och borstning var eller varannan vecka. Har man varit ute i skog och mark bör pälsen kontrolleras en extra gång. 


Övrigt/Att tänka på:


- Rasen älskar sin familj och vill vara en del av den. 

- Det är en stor hund i en liten kropp som faktiskt kräver en hel del aktivitet för att må bra. 

- Pälsen måste skötas och trimmas regelbundet för att det inte ska uppstå hud- eller öronproblem. 

- Rasens ärftliga ögonsjukdomar debuterar vid 2-4 års åldern. 


 


Av alltomdinhund - 19 maj 2012 09:00

I vissa kloster i Tibet för man in hundar till de döende. Munkarna tror nämligen att hunden tjänar som tillfälligt hem för en helig mans själ tills dess han kan återfödas eller reinkarneras i ny mänsklig gestalt. Vissa religiösa sekter går ännu längre. De tror att alla hundar är människor som kommer att anta mänsklig skepnad i sitt nästa liv. Forskarna är dock relativt eniga att det enda som döljer sig under hundens päls är en hund. Men vem vet...?


 

Av alltomdinhund - 19 maj 2012 00:10

BRACCO ITALIANO


Ursprungsland: Italien

Rasgrupp: 7 (Stående fågelhundar)

Vikt: 25-40 kg

Mankhöjd hane: 58-67 cm, Tik: 55-62 cm


 

Historia


Bracco italiano är en mycket gammal italiensk hundras. Den har under hundratals år använts för fågeljakt. Den har under seklerna utvecklats i takt med jaktens behov. Den finns avbildad på fresker från 1300-talet vilket är bevis för att rasen med odiskutabel tidlöshet behållit både sin typ och sina anlag som stående fågelhund. 


Användning


Bracco italiano används som stående fågelhund och är specialiserad för jakt i våtmarker. 


Egenskaper/Temperament


Rasen är tålig och lämpad för all sorts fågeljakt. Den är pålitlig och begåvad med utmärkt förmåga att förstå, samt så är den lugn och lätt att träna och lära. Bracco italiano är en intelligent och lydig hund och under jakt håller den en mycket bra kontakt med sin förare. 


Pälsvård/Skötsel


Bracco italiano är en korthårig hund som inte kräver någon speciell pälsvård. Den bör dock badas vid behov. Man bör kolla öron och klor regelbundet. Man bör också kolla eventuella hudveck. Håll torrt och rent, så att det inte bildas svamp. 


Övrigt/Att tänka på


Rasen blir i allmänhet ca 10-11 år gammal.


      

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards