alltomdinhund

Alla inlägg den 27 maj 2012

Av alltomdinhund - 27 maj 2012 20:42

TANDHYGIEN


Det är viktigt att börja med att borsta tänderna på valpen så fort som möjligt. På så sätt minimeras risken för hål i tänderna och sjukdomar i tandköttet. 


Först och främst måste valpen vänja sig vid tandborsten och smaken av tandkräm (använd en speciell hundtandkräm, inte din egen.)


Petosan tandkräm med kycklingsmak funkar utmärkt! Hundarna brukar tycka om den också. Finns att köpa på djuraffärer!  Även tandborstar finns att köpa på djuraffären.


Gör så här: 


Låt valpen lukta lite på tandborsten och tandkrämen. Börja sen med väldigt lite tandkräm på tandborsten och rör försiktigt vid tänderna. När valpen har vant sig vid detta kan du börja borsta, försiktigt och långsamt tills valpen har vant sig. Använd en mjuk tandborste och borsta utsidan av tänderna med försiktiga cirkelrörelser. Var extra noggrann vid tandköttet för där är det vanligt att det bildas tandsten. 


Borsta inte för hårt, då kan du skada tandköttet. Du behöver inte borsta på tändernas insida. Dels för att det är svårt att komma åt där och dels för att hundens normala tugg- och tungrörelser håller dessa ytor automatiskt rena. 



Råa ben


Man kan även, om man vill, istället för tandborstning ge sin hund råa ben. Även det håller hundens tänder friska. Dessutom får hunden näringsrik märg i sig. Men fråga veterinären om råd när det gäller detta! Jag föredrar dock själv tandborstning, för då får man även hantering av valpen/hunden på köpet. Det är tex viktigt att veterinär och domare på utställningar ska kunna titta i hundens mun och tänder utan problem. 



OBS!!! Ge aldrig hunden kokta ben eftersom de lätt splittras och bildar skarpa bitar som kan fastna i strupen eller magen. 



Hur ofta ska man då borsta tänderna på sin valp/hund? - Jag tycker man ska göra det varje dag! 1 gång om dagen på kvällen föredrar jag, för hundar gillar ju rutiner och samtidigt kommer de att förknippa tandborstning med nedvarvning om det görs på kvällen.


TÄNK PÅ! 


Som all annan hantering ska även tandborstning förknippas med något positivt och inte något tvång. Mys och gosa med valpen både innan och efter tandborstningen och ta det lugnt. Du kommer inte kunna borsta tänderna klockrent de första gångerna utan valpen måste först vänja sig vid tandborsten och tandkrämen och det kan ta ett tag! 


Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards