alltomdinhund

Alla inlägg den 18 maj 2012

Av alltomdinhund - 18 maj 2012 19:35

VISITATION


Att visitera hunden är viktigt för att tex upptäcka eventuella sjukdomar, skador, sår mm. Om du visiterar hunden regelbundet upptäcker du snabbt om något är fel. Då kan hunden få snabb behandling. När valpen är van vid att bli hanterad är det inga problem att visitera den. 


Hur ofta ska jag visitera min valp? Jag tycker man ska visitera valpen noggrannt i alla fall 1 gång i veckan. Liksom jag skrev i inlägget om hantering så tycker jag att man ska avse en specifik plats där all vård och skötsel ska ske. Tex en mjuk bädd på golvet i ett lugnt hörn. 


Även visitationen ska som hanteringen vara en trevlig stund dig och valpen emellan. Klappa och mycket med valpen och stressa inte med att få allting gjort i början. På så vis känner sig valpen avslappnad och trygg. Glöm inte att berömma valpen mycket när den är duktig och ge godis. 


 


Du ska under visitationen i tur och ordning kontrollera pälsen, tassarna, öronen, ögonen, munnen och tänderna samt svansen. 


Steg för steg:


1. Kontrollera pälsen och skinnet. Det är inte ofta hunden tycker illa om att man tar i pälsen eller skinnet eftersom den är van vid att bli klappad. Men det är en bra kontroll som du lätt gör. Du kan även göra denna kontroll samtidigt som du borstar hunden. Träna hunden att stå stilla genom att hålla en hand på nacken, hålla i halsbandet eller lägga en lugnande hand mot bringan. 


2. Kontrollera tassarna. Även om tassarna verkar ganska tåliga är det lätt att de blir skadade, av tex frön som tränger in mellan tårna och kan ta sig genom huden. Som jag nämnde under inlägget om hantering kan också taggar och stickor komma in i tassarna. Kontrollera tassarna som under hanteringen; dela på tårna och känn mellan dem samt känn på klorna och sporrarna (om valpen har några). 


3. Kontrollera öronen. Vänj valpen vid att du känner och tittar på örat och sedan lyfter upp öronlappen. Detta gör att det blir mycket lättare om du senare måste ge hunden någon form av medicin direkt i örat. Hunden kan tex ha fått en öroninflammation vilket gör mycket ont. Det måste genast behandlas. Bla därför är det viktigt att man kontrollerar valpens öron. 


4. Kolla munnen och tänderna. Valpar bråkar ofta då man ska se dem i munnen. Detta beror på att munnen och tandköttet kan vara ytterst känsliga, speciellt när de permanenta tänderna börjar komma vid 5-6 mån ålder. Vid den tiden bör du kontrollera att mjölktänderna lossnar som de ska. Om du kollar munnen och tänderna regelbundet upptäcker du om hunden har hål i tänderna eller någon infektion i munhålan. Det bästa är att be veterinären om råd hur du gör detta på bästa sätt, men jag ska ge er lite enkla tips. 


Börja med att känna runt nosen på valpen och belöna. Lyft sedan upp läpparna lite och belöna, fortstätt med att öppna munnen försiktigt genom att hålla den ena handen under nosen och tryck på båda sidor av käken bakom framtänderna och dra med den andra handens pek - och långfinger ner underkäken. Kolla på tänder och tandkött. 


Var uppmärksam på om valpen har dålig andedräkt. Det kan bero på tex infektion i bakre delen av svalget eller problem i mag- tarmkanalen. Vanligaste orsaken är dock plack och tandsten. 


5. Kontrollera svans och ändtarm. Det kan tyckas onödigt att få röra vid valpens svans, men en del hundar reagerar faktiskt mycket på detta. Fortsätt bara att klappa valpen över bakdelen och området kring svansen. När valpen vant sig kan du fortsätta med att försiktigt lyfta upp svansen en bit. Som jag skrev i inlägget om hantering så är det viktigt att röra även vid svansen då det underlättar om du senare någon gång måste ta tempen. Det är givetvis också bra att titta lite snabbt på hundens ändtarm, så den inte har sår där eller att det ser inflammerat ut mm. 


När du är klar med visitationen, beröm valpen och sitt kvar och gosa med den en stund! 




 


TÄNK PÅ: 

- Gör denna visitation minst 1 gg i veckan.

- Vänj valpen vid att bli hanterad först innan du visiterar. Har du inte läst om det så kolla i inlägget:

   "Vård/skötsel av valpen steg 1:Hantering" under kategori Valpliv.

- Ta det lugnt och stressa inte. MYS mycket med valpen under visitationen och belöna mycket när den är duktig och låter dig visitera den.  Hinn hellre inte med allt på en gång och mys med och lugna ner valpen om den blir sprattlig och nervös, än att skynda dig och ignorera att valpen tycker det är obekvämt. Det lönar sig för er båda och er relation!


I nästa inlägg under detta tema vård/skötsel av valpen kommer jag att skriva om tandborstning. Ha en bra fredagskväll nu. Pussar & kramar!! 

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards