alltomdinhund

Alla inlägg den 12 maj 2012

Av alltomdinhund - 12 maj 2012 08:00

Här kommer ett inlägg om kontaktträning med din valp. Som jag pratade om innan så är kontaktträning ett av de saker man bör börja med redan då man fått hem sin valp. Så här kommer lite tips till er.... 


Kontaktträning


Kontakt är helt enkelt samspelet mellan hund och förare. Kontakt grundar sig på trygghet, tillit och vänlighet. Det är också grunden i all kommande lydnadsträning, utan bra kontakt mellan hund och förare kommer inte hunden att lyda. Etablerar du alltså inte en bra kontakt med valpen redan från första början kommer du med största sannolikhet få en svårlärd valp! 


Öva kontaktövningar med valpen redan då du får hem den, alltså från 8 veckors ålder! 


Den absolut viktigaste kontaktträningen är inkallningen. För att valpen ska kunna veta sitt namn samt komma till dig när du kallar måste du självklart öva detta ofta. I början är det godis och massa beröm som gäller. Träna både inne och ute. Kalla inte bara på valpen när ni ska gå hem när ni varit ute osv, då kommer valpen förknippa det med krav och att det blir tråkigt. Det är viktigt att inte ställa några krav på valpen!  Kalla på den ofta. Variera med att leka, berömma med röst och ge godis när den kommer. Det ska ALLTID vara positivt att komma till dig. Varierade belöningar är bäst!


Tänk på: Senare när du börjat koppelträna din valp, och du släpper den lös för att den ska springa av sig och/eller leka lite, så kalla INTE på valpen bara när den ska kopplas. Då kommer den förknippa det med som jag ovan nämt;  tråkigt, och kanske till och med försöka springa ifrån dig. Utan kalla hellre några ggr på den, ge godis, lek med den och sen får den springa iväg igen. 


Tänk på: I början tycker valpen att ALLT är spännande utomhus,  så bli inte förtvivlad om den inte lyssnar på dig. Det är många nya dofter, saker mm och en hel värld har ju öppnats upp för den lilla valpen. Så mitt råd är att INTE TJATA på valpen ute om den inte skulle vilja komma när du kallar på den. Då kan den tycka du är tjatig och tråkig och strunta i att komma alls. Kalla EN gång på valpen, tex: "Fido kom!" och inte flera. Kommer den inte; låt den vara. ELLER: Göm dig bakom ett träd, buske, sten mm så kommer valpen att leta efter dig och inse att det är bra att vara nära dig. Du kan även testa med att kalla på den när du gömt dig. Men göm dig inte alldeles för långt bort. Beröm alltid med godis/lek/röst mm när den kommer till dig.



En annan kontaktövning som är bra att börja med tidigt är ögonkontakten. 


Tips på övning: Håll tex en godbit (korv, köttbulle mm) i en hand nära ditt ansikte så att valpen ser den och vänta ut att valpen tittar på dig. Säg inget, men tittar den på dig MINSTA lilla så beröm och ge godbiten. Därför måste du vara snabb med belöningen. Försvåra sedan övningen ju duktigare valpen blir.  Sedan ska valpen kunna ha ögonkontakt med dig i flera sekunder. 



Gör denna övning många gånger men korta stunder. 


Utveckla den så att valpen även kan vänta och ha ögonkontakt med dig när du lägger ner godis eller en leksak på marken. Den ska ej ta föremålet förrän den tittat dig i ögonen, och du gett frisignal, tex "varsågod".


Lär även gärna valpen sitta och titta på dig innan du sätter ner matskålen, eller att den får "varsågod" till matskålen som du redan satt ner. 


Ju duktigare valpen blir så ska du som sagt utveckla detta och öva ögonkontakt på så många olika sätt/platser som möjligt. Tex när ni ska gå över en gata, innan valpen får apportera efter ett föremål mm (men detta är såklart lite överkurs, så börja absolut inte med sådana här krav). På så vis får du en hund som "frågar" dig ledaren innan den gör något. 


 


Nästa gång kommer jag prata om Förbudsträning som också är viktigt att börja med tidigt då man får hem valpen. Håll utkik. Hoppas detta inlägg även gav er bra tips och att ni känner er nöjda. Pussar och kramar!

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards