alltomdinhund

Alla inlägg den 15 maj 2012

Av alltomdinhund - 15 maj 2012 20:52

Nu är vi inne på det tredje som jag också tycker är jätteviktigt att börja med när man får hem sin valp; Förbudsträning!  För ingen vill väl ha en vuxen hund som går och tar sönder möbler och snor mat... 


Det gäller att lära valpen innebörden av ordet "nej" väldigt snabbt. Men tänk på att det kan faktiskt ta tid! 


När valpen gör något oönskat (tex försöker stjäla mat från bordet, ta kläder, mm), säg bestämt "Nej" och korrigera därefter valpen (genom att tex ta bort den). Säg alltid "Nej" före korrigeringen så valpen kan ha en chans att göra rätt innan den blir tillrättavisad. Berömmet skall komma omedelbart då valpen börjar med det rätta betendet! 


Något som jag också tycker är bra är sk byteshandel. När valpen exempelvis tuggar på något otillåtet säg "Nej" och om valpen inte slutar ta ifrån det förbjudna föremålet och ge den tex dennes tuggben/leksak. Beröm valpen mycket när den tuggar på sin leksak. Gör även detta i allmänhet i början då valpen spontant går och tuggar på sina leksaker! På så vis förstår den att du blir nöjd när den gör det och att det är det den skall tugga på!


TÄNK PÅ: Att ALLTID vara konsekvent! Får valpen inte ta din strumpa, ja då gäller det ALLTID! Säger du "Nej" en gång men nästa gång struntar i det ja då får du en förvirrad valp som inte vet vad som är rätt och fel...


Det  finns också en jättebra övning som man kan träna "Nej" på. Egentligen är det i princip samma övning som jag pratade om i inlägget om Kontaktträning. 


Gör så här: Lägg en godisbit på marken och lägg en knuten hand över det. Valpen kommer att försöka ta godiset men håll kvar och säg "Nej". När valpen slutar säger du "Varsågod" och ger den godiset och berömmer den. På detta vis tränar du både "Nej" och "Varsågod". Utveckla övningen efter hand genom att lägga godisbiten på ett annat ställe och testa med olika föremål. Testa tex genom att inte ha en hand över godiset utan låt godisbiten ligga synlig för valpen. Släng iväg en leksak mm. 


TÄNK PÅ: Tjata inte "Nej" utan säg det bara en gång, risken finns annars att valpen tycker du blir alldeles för tjatig och vägrar lyssna. 


 


 


Nästa gång kommer jag att prata om hantering och skötsel av valpen. Hoppas ni kikar in! 



Av alltomdinhund - 15 maj 2012 01:14

Airedalterrier


Rasgrupp: 3 (Terrier)

Ursprungsland: Storbritannien

Mankhöjd hane: 58-61 cm, Mankhöjd tik: 56-59 cm


Historia


Airedaleterriern har sitt namn efter dalgången vid floden Aire West i Yorkshire. Den har pga sin storlek inte använts som grythund utan istället till jakt på råttor, andra smågnagare och utter. 


År 1897 visades rasen för första gången på utställning och då under sitt nuvarande namn. Den blev snabbt populär och utvecklades från en något grovd byggd brukshund till en utställningshund med en allt mer markant terrierprägel. 


Användning


Andra hälften av 1800-talet (från början) användes Airedaleterriern nästan bara till jakt på utter och flodråttor. Den har också gjort insatser som brukshund. Idag har vi den mest som aktiv uppskattad utställnings - och sällskapshund. Rasen kan med rätt motivation och träning bli duktig på mycket. 


Temperament/Egenskaper


Airedaleterriern är en flott hund full med temperament. Den är robust och sportig. Den är en allroundhund som är pigg och villig att hänga med på det mesta. Airedaleterriern är intelligent, energisk och avlad för självständigt arbete - alltså tar den egna beslut om den inte styrs. 


Pälsvård/Skötsel


Airedaleterriern har en sträv och dubbel päls. Den bör kammas 1 gng/vecka med stålkam och klorna bör klippas med klotång. 2-3 ggr/år trimmar hunden. Det är viktigt att pälsen inte klipps eftersom den då blir mjukare, värmer sämre och drar åt sig vätska och smuts mer. Det är bäst att få hjälp av en kunnig trimmare, i alla fall i början. 


Övrigt


Rasen är den största av alla terrierraser. 




   



Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards