alltomdinhund

Alla inlägg den 16 maj 2012

Av alltomdinhund - 16 maj 2012 00:40

Tax


Ursprungsland: Tyskland

Rasgrupp: 4 (taxar)

Varianter och storlek: 


Tax (normalstor) 

Bröstomfång över 35 cm

Vikt upp till 9 kg 


Dvärgtax

Bröstomfång över 30 cm till 35 cm 


Kanintax

Bröstomfång högst 30 cm


Historia


Ordet tax kommer frå tyskans Dachs vilket betyder grävling. 

Taxen ska ha uppstått och renodlats från lågbenta tyska stövare. Taxen, i tysktalande länder kallad Dachshund eller Teckel, är känd sedan medeltiden då det från stövare fortlöpande avlats fram hundar speciellt lämpade för grytjakt. Från dessa kortbenta hundar härstammar taxen, erkänd som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna. De första taxarna i Sverige var allroundjakthundar, men kom att alltmer bli specialiserade som grythundar och långsamt drivande hundar.


Svenska Taxklubben grundades 1901. 


Användning


Taxen är en mångsidig jakthund. I samband med ökningen av rådjursstammen i Sverige under 40-talet uppstod behovet av små, långsamdrivande hundar och taxen utvecklades till en populär råddjursspecialist. Även om intresset för grytjakt i Sverige minskat betydligt får vi inte glömma att många av rasens särdrag och formatet framavlats för att få en användbar grythund. De flesta taxar är framför allt trevliga familjemedlemmar och det är en av världens mest spridda hundraser. 


Temperament/Egenskaper


Taxen är till sin natur vänlig med ett jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv. Den är passionerad, uthållig och energisk jakthund med utmärkt näsa. En tax ska alltid utstråla mod och självsäkerhet, samt vara envis och energisk. Dessa egenskaper gör också taxen till en mycket uppskattad sällskapshund. De långhåriga varianterna och dvärg - och kanintaxar har ofta inte så utpräglade jaktegenskaper. 


Eftersom taxar avlats för att ha ett bra, starkt skall så låter de ofta som betydligt större hundar. De har också ibland lätt att skälla när de vill något, vilket är helt naturligt med tanke på deras arv. 


Pälsvård/Skötsel


Pälsen på de korthåriga taxarna är kort, tät, glänsande och slätt åtliggande. Den korthåriga taxen bejöver ingen särskild pälsvård. 


Den långhåriga taxen behöver borstas och kammas med jämna mellanrum så att tovor inte bildas där håret är extra långt. 


Den strävhåriga varianten har en päls som behöver trimmas. Pälsen består av två lager; täckhår och underull. Ju fortare valpen/unghundens päls växer, desto tidigare bör den ses över första gången. I praktiken kan det handla om 5-6 mån ålder. Pälsen ska inte klippas. 


Korthårig tax



 


Långhårig tax


 

Strävhårig tax   

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hejsan!

Välkommen till en renodlad hundblogg! Här skriver jag framför allt om olika tips och råd om allt som rör hundar, dagens ras, massa med tankar och åsikter och självklart om min egen hund Asterix.

Varmt välkomna hit!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer av i denna hundblogg?
 Tips om allt möjligt kring hundar
 Nyheter
 Hundraser
 Foder
 Hälsa
 Träning
 Mer om Asterix
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards